Klassiker-mimring med gamle helter: Håper på ønskereprise mot RBK

Få har opplevd flere klassiker-oppgjør mot Rosenborg enn Arne Erlandsen (11 sesonger som spiller, 13 sesonger som trener) og Torgeir Bjarmann (16 sesonger som spiller, 9 sesonger som sportssjef). Vi tok en lunsj med de gamle LSK-heltene og mimret om de beste minnene.

Annonse:

Både Erlandsen og Bjarmann håper og tror at de får se et LSK-lag som reiser seg foran det som nærmer seg et utsolgt Åråsen på søndagens kamp mot RBK.

Her kan du kjøpe billett til Lillestrøm - Rosenborg!

Etterlyser struktur og fysikk

- I utgangspunktet er det en helt åpen kamp. Men jeg håper og tror at Lillestrøm har brukt tida så bra nå at de kan vise seg fram fra en annen side enn mot KFUM. Med god struktur og bra fysikk - og at de klarer å holde laget samlet - så kommer Lillestrøm til å slå Rosenborg. Men hvis Rosenborg får tid og plass, så blir det vanskelig, sier Erlandsen.

GULLDUELL: RBK ledet 2-0, men LSK kom tilbake og sikret 2-2 på Lerkendal i 2001. Da kunne trener Arne Erlandsen smile. Foto: Gorm Kallestad / NTB
GULLDUELL: RBK ledet 2-0, men LSK kom tilbake og sikret 2-2 på Lerkendal i 2001. Da kunne trener Arne Erlandsen smile. Foto: Gorm Kallestad / NTB

- Som om jeg skulle ha sagt det selv, repliserer Bjarmann.

- Det gjelder å få ned skuldrene litt, og ikke ta alvoret alt for mye innover seg - selv om det er vanskelig slik situasjonen er blitt. Men klubben har kommet seg ut av slike situasjoner mange ganger før, og gjør det nok denne gangen også, tillegger den mangeårige kapteinen.

Begge har fått oppleve kampene mot RBK en hel haug med ganger.

Først ut var Erlandsen. Han hadde nettopp fylt 19 år da han ble hentet fra Frigg til LSK som tidenes dyreste norske spiller før 1979-sesongen. Prislappen for Kløfta-gutten: 70 000 kroner. På den tida begynte 10-11 år gamle Torgeir Bjarmann fra Skedsmokorset å henge jevnlig på Åråsen.

Les også: Gabrielsen varsler krig mot RBK

Tidenes publikumsfest

I Erlandsens første sesong skjedde det som historisk sett har vært ganske uvanlig: Rosenborg vant på Åråsen, Lillestrøm vant på Lerkendal.

Året etter vant LSK på Åråsen og spilte uavgjort på Lerkendal.

TIDENES PUBLIKUMSKAMP: RBKs Jan Hansen jubler etter seieren over LSK og seriemesterskapet som ble vunnet 12. oktober 1985. Foto: Stein Fjesme
TIDENES PUBLIKUMSKAMP: RBKs Jan Hansen jubler etter seieren over LSK og seriemesterskapet som ble vunnet 12. oktober 1985. Foto: Stein Fjesme

I 1983 scoret Erlandsen sitt første LSK-mål mot RBK i 3-1-seieren på Åråsen. 

I 1985 så Lillestrøm ut til å cruise mot seriegull etter at Rosenborg ble slått 3-0 på Åråsen i 11. serierunde. Men trønderne spiste inn forspranget på tampen, og kunne ta seriegullet med seier over nettopp LSK i den siste kampen på Lerkendal. Og foran 28 569 tilskuere - tidenes høyeste publikumstall i Eliteserien - ble Trond Sollied matchvinner og sikret RBK gullet på den mest dramatiske måten.

- Det er jo den største kampen som er spilt mellom Rosenborg og Lillestrøm. Vi var i førersetet lenge, og trodde egentlig vi hadde vunnet serien noen runder før slutt. Men Rosenborg var gode på høsten og tok oss igjen på målstreken. Selvsagt veldig surt, minnes Erlandsen - som kunne trøste seg med at han hevet kongepokalen som LSK-kaptein helgen etter etter 4-1 over Vålerenga i cupfinalen.

- Aldri drukket Jägermeister igjen

Året etter revansjerte Lillestrøm seg på et vis med å vinne hjemmekampen, spille uavgjort borte - og ta et velfortjent seriegull. Dessuten ble Rosenborg også slått i semifinalen på Åråsen i 1986. At Tromsø sensasjonelt nok ødela for The Double i cupfinalen orker vi ikke å lage noe nummer ut av.

SLO GAMLEKLUBBEN: Pål-André Helland jubler etter 1-0-scoringen mot RBK i 2021. Gjermund Åsen sørget for 2-0. Foto: Fredrik Hagen / NTB
SLO GAMLEKLUBBEN: Pål-André Helland jubler etter 1-0-scoringen mot RBK i 2021. Gjermund Åsen sørget for 2-0. Foto: Fredrik Hagen / NTB

I 1989 var både Erlandsen og Bjarmann delaktige i det som skulle bli et suverent seriegull - selv om RBK vant på Lerkendal og det endte 0-0 på Åråsen. Lillestrøm tapte for øvrig kun to av 22 seriekamper det året: Borte mot RBK og Brann.

Lørdag 5. mai 1990, i Tom Lunds siste sesong som trener, spilte en 21 år gammel Torgeir Bjarmann sin første kamp for Lillestrøm mot Rosenborg. I et intenst oppgjør, der Bård Bjerkeland taklet Mini så det luktet svidd av reklameskiltene, vant LSK 2-1.

- Etterpå ble det en fryktelig fest hjemme hos Kjetil Osvold. Jeg har aldri drukket Jägermeister igjen etter den kvelden, forteller Bjarmann og gapskratter.

Tre cup-bataljer på rad

Utover 1990-tallet ble oppgjørene mellom Lillestrøm og Rosenborg de største i norsk fotball. Og mange av de ble svært minnerike.

På minussiden kan vi nevne RBKs semifinaleseier etter ekstraomganger i 1991, og cuptriumfen på overtid i 1992.

HERJET: Geir Frigård og LSK feide over RBK og vant 3-0 i 1996. Foto: Morten Holm/NTB
HERJET: Geir Frigård og LSK feide over RBK og vant 3-0 i 1996. Foto: Morten Holm/NTB

Langt mer gledelig da de to klubbene møttes for tredje året på rad i cupen i 1993: 3-1-seieren i 4. runde der Mons Ivar Mjelde scoret tre mål foran 13 595 tilskuere.

- Å score tre mål foran 14 000 mennesker i en cupkamp på hjemmebane er bare noe du drømmer om eller har lest om i tegneserien Benny Gullfot, sa trener Ivar Hoff til RB etter kampen.

To måneder tidligere hadde for øvrig Erlandsen brått bestemt seg for å avslutte spillerkarrieren i en alder av 33 år.

- Da jeg trasket over Åråsen-matta som innbytter i andre serierunde tok jeg avgjørelsen om å legge opp. En forferdelig følelse. Det var i flaueste laget å måtte avslutte karrieren på reservebenken. Så da begynte jeg på trenerutdannelsen, minnes Erlandsen.

I seriekampen på Åråsen i 1993 scoret Bjarmann sitt første mål mot RBK i 2-3-tapet, men det alle husker fra kampen er Tom Gulbrandsens vanvittige langskudd. Årets mål i 1993, og kanskje tidenes mål på Åråsen - se det her!

Sterke hjemmeseire på slutten av 1990-tallet

12. mai 1996 ble Rosenborg feid av banen i en fantastisk 3-0-oppvisning anført av midtbanegeneral Ståle Solbakken og spissduoen Frank Strandli og Geir Frigård. LSK inntok inntok  tabelltoppen i Eliteserien, men måtte nøye seg med sølv til slutt - med Arne Erlandsen som assistent-trener.

TØFFE TAK: Frank Strandli og LSK slo Vegard Heggem og RBK 2-1 i 1997. Etter kampen hevdet Nils Arne Eggen (i bakgrunnen) at han hadde blitt drapstruet av publikum. Foto: Per Løchen/NTB
TØFFE TAK: Frank Strandli og LSK slo Vegard Heggem og RBK 2-1 i 1997. Etter kampen hevdet Nils Arne Eggen (i bakgrunnen) at han hadde blitt drapstruet av publikum. Foto: Per Løchen/NTB

YouTube: Få et gjensyn med 3-0-seieren over RBK i 1996 her!

I andre serierunde i 1997 scoret RBKs Trond Egil Soltvedt et av tidenes mest spektakulære selvmål i Lillestrøms 2-1-seier. Dagen etter hevdet Nils Arne Eggen over hele VGs førsteside at han hadde blitt drapstruet av LSK-supporterne under kampen. For øvrig en solid overdrivelse i kjent Eggen-stil.

På tampen av århundret, og dette var i trøndernes aller beste periode under Nils Arne Eggen, ledet hovedtrener Arne Erlandsen og kaptein Torgeir Bjarmann et ellers urutinert lag til en svært minnerik seier i 1999-sesongens første hjemmekamp.

Arild Sundgot, Pål Strand og Bjarmann scoret målene i 3-2-seieren. Lillestrøm - som var dømt nord og ned før sesongen - var lenge med i gullkampen. På Lerkendal 11. juli gikk LSK ut i hundre og dominerte kampen innledningsvis, men ble straffet knallhardt mot et effektivt RBK som vant 4-0. Ved sesongslutt måtte kanarifuglene ta til takke med fjerdeplassen.

Les også: Dette skjer i klassiker-uka: Flere hundre barn på torsdagens trening

Seriefinale i 2001

I 2001 kjempet Lillestrøm og Rosenborg en durabelig kamp om seriegullet og møttes på Åråsen i den tredje siste serierunden. Bjarmann lagde spenning i sluttminuttene med sin redusering, men et skadeskutt LSK gikk på et knepent 1-2-tap, og RBK stakk av med pokalen ett poeng foran kanarifuglene.

STOR SEIER: Torgeir Bjarmann både scoret og taklet Roar Strand av banen i 3-2-seieren i 1999. Foto: Knut Falch / NTB
STOR SEIER: Torgeir Bjarmann både scoret og taklet Roar Strand av banen i 3-2-seieren i 1999. Foto: Knut Falch / NTB

- 56 poeng på 26 kamper hadde holdt til seriegull både i 2000 og 2002, men dessverre ikke i 2001. Uansett var det en veldig god sesong vi leverte det året, konstaterer Erlandsen og Bjarmann. 

Kvartfinalen i 2004 var også en perle av en fotballopplevelse for alle med gult og svart hjerte. På en nydelig og varm august-dag scoret Gylfi Einarsson tre mål i 3-2-seieren over Rosenborg. Etter den tredje scoringen jublet islendingen ved å dra av seg drakta, fikk gult kort - og måtte stå over semifinalen mot Lyn. En semifinale som Oslo-laget vant 1-0.

Se Gylfi Einarsson knuse Rosenborg her!

Det var for øvrig Erlandsens siste sesong som LSK-trener i hans første periode som sjef på Åråsen.

Statistikken har snudd

Høsten 2016 gjorde han comeback ved å redde LSK fra et enda verre utgangspunkt enn det som er tilfelle ni runder før slutt i 2024.

TAPTE: Det gikk ikke så bra for sportssjef Bjarmann og trener Erlandsen i 2017. Trønderne vant 3-0. Men LSK vant cupen noen måneder senere. Foto: Terje Pedersen / NTB
TAPTE: Det gikk ikke så bra for sportssjef Bjarmann og trener Erlandsen i 2017. Trønderne vant 3-0. Men LSK vant cupen noen måneder senere. Foto: Terje Pedersen / NTB

Året etter ledet Erlandsen klubben til den foreløpig siste tittelen: NM-gull med seier over Geir Bakkes Sarpsborg 08.

Bjarmann var tilbake på Åråsen som sportssjef før 2009-sesongen. Noen måneder tidligere kom en av de viktigste seirene over Rosenborg. Foran 11 464 tilskuere vant et nedrykkstruet Lillestrøm 4-2 og sikret plassen i Eliteserien i det som var Henning Bergs første kamp som hovedtrener.

Men deretter utviklet LSK et gedigent RBK-kompleks de neste ti årene. Med noen små og ikke spesielt hederlige unntak: 4-4-kampen på Lerkendal i 2011, og 1-1 i det som var jubileumskampen for 100 år gamle Rosenborg Ballklub i 2017.

I dette tiåret har det heldigvis snudd: På sju seriekamper har LSK vunnet fem, RBK har vunnet to.

Den kanskje mest spesielle kom på Åråsen i 2021. I det første møtet med gamleklubben scoret Pål-André Helland og Gjermund Åsen målene i Lillestrøms 2-0-seier over Åge Hareides Rosenborg.

Innsiden fra 2-0-seieren i 2021 kan du se her!

Søndag er det duket for nok en utgave av klassikeren Lillestrøm - Rosenborg. Avspark er klokka 19.15.

Vi nærmer oss utsolgt - her kan du kjøpe billett!

Annonse fra Eliteserien:
Publisert: 11.09.2024, oppdatert: 12.09.2024
Skrevet av: Morten Stokstad