Slik skal de bygge Lillestrøm Sportsklubb

De møttes på skolebussen på slutten av 1980-tallet. Over 30 år senere har Geir Bakke (50) og Petter Myhre (snart 48) fått oppdraget med å gjenreise Romerikes fotballstolthet. Begge håper det kommer til å gnistre - både av laget, supporterne og omgivelsene.

Annonse:

Med to måneder til seriestart satte vi oss ned med Bakke fra Rælingen og Myhre fra Kurland for å gå litt i dybden på hvordan de ønsker at fremtidens LSK skal se ut og fremstå.

Les også: Offensive unggutter tørster etter mer suksess mot Kisa

I over en time snakket de to romerikingene om alt fra oppveksten, den helt spesielle fotballkulturen vårt distrikt - og de enorme mulighetene for Lillestrøm Sportsklubb. 

- Så... Hva slags LSK ønsker dere å bygge?

- Det er viktig å understreke at det ikke bare er vi som skal bygge dette. Vi komplementerer et fra før solid trenerteam bestående av han som har scoret flest mål for LSK på toppnivå (Arild Sundgot), han som har spilt flest kamper for LSK på toppnivå (Frode Kippe), en tidligere A-landslagskeeper (Jon Knudsen) og en av Norges beste fysiske trenere (Geir Kåsene), innleder Bakke og Myhre - nærmest i munnen på hverandre.

Før hovedtrener Geir Bakke gyver løs på materien:

- Jeg tror vi må starte med det som kommer først, og det er 2020. Vi må få skrudd sammen en stall der vi har en sunn konkurransesituasjon. Spillerne skal være kjente i rollene sine, og det skal være konkurranse om plassene. Så handler det om å få satt sammen et lag som ser ut som et lag. Vi har en ambisjon om at vi skal drive kampene på våre premisser. Det er en litt annen tankegang enn det har vært for et lag som kjemper for å beholde plassen i Eliteserien. Helst vil vi ha ballen mest mulig selv. Vi må ha et høyt press som er skikkelig og som får motstanderen til å kjenne på tempoet. Vi ønsker flest mulig gjenvinninger høyt i banen der det er kortest vei til mål, men vi må også være ballskikkelige nok til å få kampene inn i vår gate. Det skal gå fort i lengderetningen når vi kan. Samtidig som vi i faser må være fornuftige og tålmodige med ballen i laget, sier Geir Bakke. 

- Vi må utvikle både ferdighetene og forståelsen i gruppa. Vi er inneforstått med at vi er blant favorittene i ligaen, og de som er favoritter må påberope seg å kunne styre kampene. Du må ha ferdigheter, samhandling og trygghet på det. I utgangspunktet er det en fordel å være favoritt, men nettopp å takle det blir mentalt viktig. Det må vi øve på. I den siste kampen i 2019 så du at det var litt skjørt når du leder 4-0 til det er igjen et kvarter - og det rakner etter ett baklengsmål. Spillerne ble ikke plutselig mye dårligere, men det ble satt i gang noen mekanismer som gjorde at Start scoret tre mål på få minutter. Hadde den kampen mot Start vært i 12. serierunde så hadde det aldri blitt 4-3. Men frykten for å rykke ned slo inn. Vi må bli minst mulig påvirket av faktorer som mål i mot, dommere, publikum, media og så videre. Vi må skape et prestasjonsmiljø som gjør at vi er trygge på hverandre. Og vi må synes det er gøy å ha ballen i laget, sier Petter Myhre.

- Samtidig må det være en genuin interesse hos hver spiller for at de skal være toveisspillere. Det skal være like gøy å være gode kollektivt i forsvarsspillet som det er å angripe sammen, og det skal være en mening med det vi holder på med uansett hvilken fase vi er i, sier Bakke.

- Vi har ikke råd til gratispassasjerer og enveisspillere. De er ferdige i dagens toppfotball. Sheffield United-manager Chris Wilder ga et godt bilde på hvordan toppfotballen er nå etter at de hadde tapt mot Liverpool: I intervjuet etter kampen fokuserte han ene og alene på hvor imponert han han var over Liverpools løpskraft og vilje til å ta drittjobben. Sheffield United ble løpt og fightet i senk av den regjerende verdensmesteren for klubblag og den regjerende Champions League-mesteren, påpeker Myhre.

Han er opptatt av at man bygger et varig fundament som gjør at det er et mye mer robust LSK som møter Eliteserien når tidspunktet er inne.

- Resultatpresset vil alltid ligge der, og det vil omverdenen måle oss på. Vi er ansatt for at klubben skal etablere seg på øvre halvdel av Eliteserien igjen, og for å komme dit kan ikke vi ta noen snarveier. Med shortcuts blir vi innhentet. Vi må bygge et fundament som gjør at det ikke blir ryggen mot veggen neste gang vi skal være med i Eliteserien. Og vi må ha en spillestil som også er bærekraftig i Eliteserien - den dagen vi eventuelt rykker opp.

Geir Bakke skyter inn:

- Vi må være gode på de ulike områdene innenfor sport. Først og fremst lagsutvikling, der må vi være supergrundige. Så må vi være nøye på spillerutviklinga. Ikke bare med de unge spillerne som kommer opp til A-laget, men også de som er der fra før må utvikle seg. Spillerlogistikk må vi være grisedyktige på. Vi må treffe planken så ofte som mulig - i tett samarbeid med Simon Mesfin. I tillegg er det viktig å være langt framme på forskning og utvikling.

- Vi må være i forkant. På hvilke områder kan vi være innovatører og premissleverandører? Enten det handler om kosthold, ernæring, analyse, treningsmetodikk eller andre ting, tillegger Petter Myhre.

Etter fredagens treningskamp mot Ull/Kisa reiser hele trenerteamet - for egen regning - på teambuilding-seminar for å bli bedre kjent. Hovedtrener Bakke er særdeles fornøyd med teamet og støtteapparatet i LSK, og legger ikke skjul på at dette er en utfordring han stortrives med.

Her kan du kjøpe sesongkort for 2020-sesongen!

Den tidligere Sarpsborg-treneren synes også at laget ser bedre ut enn det han kanskje hadde forventet etter det brutale og dramatiske nedrykket for under to måneder siden.

- Ja, det synes jeg. Vi har litt å gå på på den fysiske biten, men vi er i rute. Fordelen med en alt for lang oppkjøring er at vi har tid til å jobbe med den fysiske forfatningen, og det er noe vi må prøve å makse, sier Bakke.

- Vi må prøve å pushe noen grenser uten å bli overtrent og uten å få skader. Treningskulturen i en klubb bygges over tid, sier Myhre.

- Både Petter og jeg liker frekvensfotball. Aggressiv fotball med så mye fremdrift som mulig også i det etablerte spillet. Det krever mye av spillerne. Men vi må være varsomme. Det er forskjell på å barbere seg og skjære av seg hodet, melder Bakke.

Samtidig er begge opptatt av den mentale biten. 

- Disse spillerne får enormt mange inntrykk i løpet av en dag. Vi slåss mot en jungel av informasjon. De blir dynget ned med mer eller mindre viktige inntrykk, enten det er på sosiale medier eller via tradisjonelle medier, fra venner eller fra andre omgivelser. Derfor må vi få spillerne til ikke å søke informasjon om seg selv - uavhengig av om det er positivt eller negativ. Vi må skyve alt annet vekk hvis vi skal ha fremgang. Da lagrer du både det motoriske og det teoretiske mye lettere. Vi må spisse budskapet og være så tydelige at det brenner seg fast når dem legger hodet på puta og skal sove på kvelden, sier LSK-trenerne.

- I en fotballklubb må du skille mellom viktig og uviktig informasjon. Foreldre, familie, venner, agenter, media, supportere og andre skal få lov til å mene så mye de vil - det handler om passion - men vi må ha en så sterk indre justis at den informasjon ikke er noe man lagrer. Informasjon som i stor grad består av synsing fra folk utenifra blir bare en forstyrrende effekt hvis man tar det til seg. De som vet best hva som lønner seg for LSK er trenerteamet, lederne og spillerne. Vi vil gjerne ha engasjement, men vi trenger ikke la oss påvirke av det, sier Myhre.

- Dette er gutter som stort sett er i starten av 20-åra. Det er klart det er lett å la seg påvirke hvis folk skriker til dem at de er dårlig på jobben. Da får de heller ta han som er eldst og tyngst, melder Bakke, og sikter til seg selv.

Selv har han valgt ikke å være til stede på noen sosiale medier. 

- Jeg prøvde å være på Facebook en liten periode. Så kom alle disse meldingene fra folk som ville være venner. Men jeg har jo nok venner, jeg, sier Bakke og ler.

- Derfor er det jeg som kommer til å få all dritten på Twitter og Instagram, repliserer Myhre.

- Men det er fantastisk å se det engasjementet som er hos supporterne våre. Det blir kø til Hamar på serieåpningen, og det er veldig imponerende. Vi har et stort ønske om at spillerne skal føle at de har en region i ryggen, en by i ryggen og en stadion i ryggen. Vi har potensial til å være det råeste i Norge på supporterbiten, men vi trenger ikke være de slemmeste.

Les også: Bli med på LSKs fotballskole i vinterferien

Mens Geir Bakke har vært trener på heltid sammenhengende i 20 år, har Petter Myhre sett fram til tilværelsen der han jobber med toppfotball på heltid. Som sportssjef på Wang har han holdt trenergjerningen ved like, og som fotballekspert i TV 2 har han holdt seg særdeles oppdatert, men det å jobbe i klubb er noe spesielt. Og har vært et savn.

- Jeg har tørstet etter dette siden jeg ga meg som Strømmen-trener i 2010, jeg. Jeg har hatt flere muligheter, men har valgt å takke nei - fordi jobbene jeg har hatt har vært givende og spennende. Når man er trener, så går du all in - og familien havner litt i bakevja. Det plagde meg i perioder da ungene var mindre. Nå var timingen mye bedre, sier Petter Myhre.

- Hvordan har tilværelsen som LSK-trener vært så langt, da?

- Veldig gøy. Det er en fantastisk fin gjeng å jobbe sammen med. Trenerteamet, ledelsen, og ikke minst en spillergruppe som er villig til å lære. De lytter på det vi har å komme med. Om det bare er for å tilfredsstille oss i en startfase vet man ikke, men vi begynner å se sulten i øynene deres etter å ha vært gjennom tidenes tyngste nedrykk. Nå er de i angrepsposisjon igjen.

- Når ble dere kjent - og hvordan?

- Vi ble kjent i forbindelse med at jeg gikk fra Rælingen til Strømmens A-lag som 17-åring. Petter var 14-15. Jeg husker at jeg var på vei hjem fra skolen, Wang, da Petter gikk på bussen ved Hammer skole i Lørenskog. Han spilte på gutte- og juniorlaget til Strømmen og satte seg ned ved siden av meg. Etter hvert spilte vi sammen på A-laget til Strømmen. Men hadde vi vært gode nok, så hadde vi jo spilt for Lillestrøm i voksen alder, sier Geir Bakke.

- Hvem har inspirert dere mest i treneryrket?

- Man har lært mye av alle man har jobbet sammen med, men det var vel Erik Karlsen som lærte oss mest med det å prestere sammen. Han satte samtidighet både offensivt og defensivt på agendaen. En enormt flink pedagog som ledet Strømmen til kvalik til Eliteserien i 1992, sier Bakke.

- Vi var stort sett en gjeng mellom 19 og 22 år som lyttet og gjorde det vi fikk beskjed om. Karlsen var så tydelig at vi spiste av hånda hans, men samtidig hadde vi sterke meninger og kunne krydre det med frie tøyler offensivt. Sånne ting brenner seg fast, sier Petter Myhre.

- Dere vokste opp i en tid der både Lillestrøm og Strømmen spilte på toppnivå og leverte mange store talenter. Hvordan har det preget dere? Var det noe spesielt med kulturen, miljøet?

- Vi har jo fleipet med at episenteret ligger et sted mellom Rælingen og Kurland. Vi vokste opp i et miljø og i en kultur der vi ble dratt i samme retning. Det var enormt mye løkkefotball og store årskull i Rælingen, på Løvenstad og de områdene rundt der. Mange hadde store ambisjoner, og det var et ganske hardt klima, sier Bakke.

- Så må vi huske at romeriksfotballen var ledende på landsbasis i de årene der. Fotballen gikk foran alt. Vi pushet hverandre fram. Det ble bygd en kultur som var veldig sterk. Og det var færre foreldre som skulle lykkes på vegne av ungene. Jeg tror vi var nærmere den kulturen vi har sett på Island de siste årene. Da vi vokste opp kunne man ikke leve av fotballen i Norge. Vi måtte trene så mye og bli så gode at vi kom oss til utlandet. Det var utgangspunktet vårt, og slik har det vært for unge spillere på Island, mener Petter Myhre.

- Det bor over 300 000 mennesker på Romerike, og det er et stort og voksende næringsliv her. Hva vil dere si til dem?

- Geir har sagt det fint tidligere: Når man tenker på Lillestrøm, så tenker man på noe gult og svart. Det man forbinder med Lillestrøm er fotballaget. Glem flytoget, varemessa og sagbruket. De når ikke fotballaget til knærne. Jeg håper flest mulig har lyst til å være med på det som forhåpentligvis blir en gjenreisning av LSK som en stolt bidragsyter i norsk toppfotball. Det er en reise jeg unner alle å være en del av. LSK har mange fantastiske samarbeidspartnere som har stått last og brast i en slitsom motgang. Håpet vårt er at det gnistrer litt hos folk nå, at mange er revansjesugne og har lyst til å være med på dette - og at det skal være givende og samlende. 

Vi fikk også inn mange spørsmål fra LSK-tilhengere - her er noen av dem med svar fra Bakke og Myhre:

Vegard André Amundsen: Kan ungguttene i LSK ta steget opp på førstelaget og være med opp i Eliteserien? Hvilke ser dere med størst potensial i øyeblikket?

- Det er ikke rettferdig å trekke fram enkeltspillere, men de fleste kan gå inn å spille kamper i OBOS-ligaen allerede denne sesongen. Men ikke alle på én gang.

Petter Ødemark: Det er uttalt at alle i LSK må jobbe for å være topp 5 i Norge innenfor sitt felt. Hva skal gjøre dere til topp 5-trenere?

- Vi må være så grundige som mulig og være den beste utgaven av oss selv. Vi må få spillergruppa til å tro på den retningen vi staker ut. Det er aldri noe garanti for at vi lykkes, men vi har en klar idé om hvordan vi mener ting bør se ut. Og vi kommer til å jobbe ræva av oss for å prøve å få det til. Samtidig er det viktig å påpeke at vi er et stort team med masse kompetanse som sammen skal prøve å få det beste ut av laget.

Erland Ollis Thomassen: Hva tenker dere angående spillerlogistikk generelt? Det snakkes mye om å bygge klubb og skape grunnlag for igjen å kunne bli en topp 5-klubb. Balanse unge/etablerte?

- Per nå har vi åtte spillere fra eget akademi og en lav gjennomsnittsalder i A-stallen. Det er en ok balanse i OBOS-ligaen. Hvis klubben skal etablere seg blant topp 5, så vil balansen sannsynligvis rokkere seg litt. Målsetningen er å videreutvikle og utdanne spillerne i stallen til å etablere seg på et høyt nivå. De vi henter utenifra må være premissleverandører. Har vi et for ungt lag blir det for få premissleverandører, og det blir vanskelig for de unge å ta steget. Balansen der er ekstremt viktig.

Trym Hogner: Helt konkret: Hva blir forskjellen på rolle og oppgave mellom Petter Myhre og Arild Sundgot?

- Petter kommer til å være mer inn mot helhet og lagbygging, og tettere på hovedtrener. Arild Sundgot kommer til å være veldig tett på analyse, og vil også jobbe mye med spillerutviklingsbiten sammen med Frode Kippe. Den dynamikken vi har nå tror jeg er ganske fint sammensatt slik at vi skal klare å dekke over hele stallen. Alle skal bli sett og alle skal bli hørt. Så blir det alltid overlappende soner. Det er ikke tette skott mellom stillingene. Vi er i utgangspunktet seks trenere. Målsetningen vår er at én pluss én pluss én pluss én pluss én pluss én er seks - og ikke 4,7. Vi må få maks ut av hver stilling.

Odd-Arne Bergli: Hvilken rolle er Smarason tiltenkt i år? Og hvordan er vurderingen mellom Kind Mikalsen/Baccay og Rafn/Ranger frem til nå?

- Det er åpent på begge backene. To erfarne blir utfordret av to unge gutter, og sånn føler vi det nesten er over hele banen. Dette er en unik mulighet for de unge til å se hvor de er i konkurransesituasjonen. Hvis en venstreback blir skadet, så må konkurrenten få lov til å spille. Vi må våge å bruke den unge utfordreren fremfor å rokkere på laget. Smarason er under opptrening, og når han blir skadefri så får vi et større register å spille på offensivt. Da kan vi også snu V'en på midten. 

Dag Thomassen: I OBOS-ligaen blir hver kamp en cup-kamp. Våre motstandere der ser et lag som skal opp igjen og vet de må prestere maks. Hva tenker Geir Bakke om det?

- Det krever maksimalt av oss hver eneste gang. Dette vet vi, og det må vi være forberedt på. Et lag som slår nedenfra og har alt å vinne blir ofte den beste utgaven av seg selv. Derfor vi må også være den beste utgaven av oss selv. Og vi må synes det er deilig å være favoritter.

Kjetil Thortveit: Styrkes laget med noen over 16 år? Ser at vi har naturlig kvittet oss med noen utgifter i forhold til spillere, men vi kan jo ikke bare belage oss på unge gutter uten høyere nivå-erfaring.

- Sammensetningen er god slik vi har den nå. Den er også tuftet på den økonomien klubben har i øyeblikket. Men vinduet er åpent i Norge, Sverige, Finland og USA, så ting kan skje. Hvis spillere skal inn, så må noen ut - og omvendt.

Yngve Hansen: Hvordan vil arbeidsfordelingen mellom Bakke og Myhre være?

- Jeg skal ha den overordnede oversikten som sørger for at hele teamet fungerer og at vi får det beste ut av hverandre. Påpeke hva vi skal legge mest kraft på. Petter og jeg tenker fotball ganske likt, og også det med å håndtere grupper. Men det er ikke bare én stemme som blir hørt innenfor et felt, vi kommer til å spille på hverandre og overlappe hverandre, sier Geir Bakke.

- Geir har det siste ordet. Han er lederen med det ansvaret det medfører. Min jobb blir i stor grad å utfylle Geir. Geir må få være best på det han er best på. Og jeg kan ikke være et ekko av Geir, jeg må utfylle han best mulig. 

Les også: Stortalentet Kaan Kairinen klar for LSK

Annonse fra Eliteserien: